|Newsletter / Godina IV. / studeni 2016. / Broj 11|
ib logo

Newsletter broj 11 za studeni 2016. možete pogledati na linku.

Pratite naše objave na Twitteru i Facebooku kako biste svakodnevno bili u tijeku s najnovijim aktualnostima iz hrvatskog zakonodavstva i sudske prakse te svim dodatnim sadržajima koje smo pripremili za vas.

social ingbiro.com facebook ingbiro.com twitter

Novo u zakonodavstvu – Propisi

U Nar. novinama, br. 102/16 Državni zavod za statistiku objavio je podatak o prosječnoj mjesečnoj isplaćenoj neto i bruto plaći po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za razdoblje siječanj – kolovoz 2016. prema kojem je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila 5.664,00 kune, a prosječna mjesečna bruto plaća je iznosila 7.739,00 kuna.

Nadalje, u Nar. novinama, br. 107/16 objavljena je Odluka o objavljivanju Međunarodnog revizijskog standarda 260 (izmijenjen), Međunarodnog revizijskog standarda 570 (izmijenjen), Međunarodnog revizijskog standarda 700 (izmijenjen), Međunarodnog revizijskog standarda 701, Međunarodnog revizijskog standarda 705 (izmijenjen), Međunarodnog revizijskog standarda 706 (izmijenjen), Međunarodnog revizijskog standarda 720 (izmijenjen).

Nakon blagdana, 1. 1. 2017. stupa na snagu novi Pravilnik o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića (Nar. novine, br. 101/16).

Pregled svih novina objavljenih u Narodnim novinama iz mjeseca studenoga  možete pogledati ovdje.

Iz Dnevnog reda 2. sjednice Hrvatskog sabora predlažemo pogledati Izvješće predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske o stanju sudbene vlasti za 2015. godinu te Prijedlog zakona o javnoj nabavi, s Konačnim prijedlogom zakona koji je u hitnom postupku.

e-Savjetovanja – Uključite se!

Savjetovanje o prethodnoj procjeni za Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o mirovinskom osiguranju (rok do 6.12.2016.)

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s konačnim prijedlogom (rok do 3.12.2016.)

Pregled svih savjetovanja možete pogledati ovdje.

razmak

Izbor iz sudske prakse

– Bitno su povrijeđene odredbe Zakona o upravnim sporovima kada obrazloženje otpravka presude ne odgovara njezinu izvorniku. Vidi odluku.

– Odluka o izboru najpovoljnije ponude ne može biti predmet pobijanja ili utvrđenja ništavosti, već predmet pobijanja ili utvrđenja ništavosti može biti samo ugovor koji je sklopljen nakon donošenja odluke o prihvaćanju najpovoljnije ponude. Vidi odluku.

– Tuženik nije sudjelovao u ostavinskom postupku pa može podnijeti tužbu za ostvarenje prava na nasljedstvo zbog naknadno pronađene oporuke, s time da proglašenje oporuke ne predstavlja procesnu smetnju za podnošenje tužbe za ostvarenje nasljednog prava u smislu odredbe čl. 138. Zakona o nasljeđivanju. Vidi odluku.

razmak

Novo u e-HPR

Ovaj mjesec upućujemo vas na prilično aktualan članak Dragana Zlatovića o pravnom uređenju reklamiranja proizvoda u hrvatskom pravu. Naime, osim općih propisa koji se odnose na svaku reklamu, hrvatsko pravo reklamiranja podrazumijeva i druge pravne akte koji se odnose na pojedinačna pitanja. U tu pojedinačnu problematiku možemo pribrojiti reklamiranje prehrambenih artikala, medicinskih proizvoda, alkohola, duhana itd. To zahtijeva posebno reguliranje s obzirom na to da je ta roba široko dostupna i korištena, ali njezino puštanje na tržište bez bilo kakve kontrole može izazvati opasnost za život i zdravlje čovjeka. Pod pravom reklame u tom području obuhvaćeni su i neki propisi koji se odnose na označavanje proizvoda. Označavanje, naravno, nije istoznačno reklami. U prvom slučaju prevagu imaju informacijski elementi, a u drugom promidžbeni; oznaka se postavlja izravno na proizvod, dok istodobno postoji čitava lepeza vrsta reklama; označavanje je obvezno, a reklama nije. Pa ipak, uzima se da temeljni sadržaj reklame ne može biti suprotan sadržaju oznake jer se obje izjave odnose na isti proizvod.

Sadržaj zadnjeg broja Hrvatske pravne revije možete pogledati ovdje.

razmak

Izbor iz knjižare

Knjige:

– EKONOMSKA POLITIKA HRVATSKE U 2017.
– AKTUALNOSTI UPRAVNE PRAKSE I UPRAVNOGA SUDOVANJA – 2016.
– PRIMJENA ZAKONA O RADU IZ 2014. I NOVIH PODZAKONSKIH PROPISA

Knjižice urednički pročišćenih tekstova zakona:

– Stečajni zakon
– Zakon o komunalnom gospodarstvu i Zakon o financiranju vodnoga gospodarstva
– Opći porezni zakon
– Zakon o vodama
– Pomorski zakonik
– Zakon o zaštiti potrošača
– Prekršajni zakon

možete naručiti ovdje.

razmak

Najava savjetovanja

Program usavršavanja iz područja javne nabave

ELEKTRONIČKI OGLASNIK JAVNE NABAVE
– PRAVNA ZAŠTITA
– ZELENA JAVNA NABAVA
– PRAKSA DKOM-a

8. prosinca (četvrtak) 2016.
Inženjerski biro d.d. • Heinzelova 4a • Zagreb

PROGRAM ::: PRIJAVA

razmak

brzi linkovi

   

Primili ste ovaj Newsletter jer ste naš suradnik.
Ako ne želite primati sličan sadržaj, odjavite se ovdje.

ING Registar propisa - pretraživač ING Pregled sudske prakse - pretraživač Hrvatska pravna revija - pretraživač Zbornik - pretraživač