|Newsletter / Godina IV. / Rujan 2016. / Broj 9|
ib logo

Newsletter broj 9 za rujan 2016. možete pogledati na linku.

 

Novo u zakonodavstvu – ING Registar

S obzirom na društveno političke okolnosti, iza nas je sasvim očekivano mjesec iz kojeg nemamo za izdvojiti ništa zanimljivo za širi krug čitatelja iz područja zakonodavstva, stoga vas pozivamo da pogledate pregled skromnih novina iz mjeseca rujna bez uobičajenog izdvajanja nekog od propisa.

e-Savjetovanja – Uključite se!

Nacrt ključnih elemenata Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova višestambenih zgrada“ (do 4.10.2016.)

Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Iskaza o procjeni učinaka propisa za Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona, Prethodne procjene za Obiteljski zakon i Teza za Obiteljski zakon (do 21.10.2016.)

Pregled svih savjetovanja možete pogledati ovdje.

razmak

Izbor iz ING Pregleda sudske prakse

Zbog nedostatka simbola o zabrani ručnog pranja pisani tekst kojim se potrošač obavještava da proizvod treba prati isključivo strojno trebao je biti napisan na hrvatskom jeziku. Vidi odluku.

Trgovački običaji mogu se primijeniti i ako su suprotni dispozitivnom propisu. Odredbe o zateznim kamatama su prinudne naravi, pa stoga stranke ne mogu isključiti njihovu primjenu u slučaju dužnikova zakašnjenja. Stranke se jedino mogu sporazumjeti o visini stope zateznih kamata sukladno odredbi čl. 29. st. 3. Zakona o obveznim odnosima, a vjerovnik može (ali tek nakon dužnikova zakašnjenja) s dužnikom sklopiti sporazum o otpustu zateznih kamata. Vidi odluku.

Nije u sukladnosti propis države članice koji samo na temelju nezakonitog ulaska preko unutarnje granice koji je doveo do nezakonitog boravka određuje oduzimanje slobode državljanina treće zemlje za kojeg postupak vraćanja još nije dovršen. Vidi odluku.

razmak

Novo u Hrvatskoj pravnoj reviji

Autori Ivan Branimir Pavičić i Ivan Pižeta u svojem članku daju analizu slučaja “Franak”. Slučaj “Franak” kao postupak kolektivne zaštite potrošača započeo je tužbom koju je protiv osam poslovnih banaka podnio savez “Potrošač”. Kroz slučaj su donesene tri odluke: presuda Trgovačkog suda, presuda Visokoga trgovačkog suda te odluka o reviziji Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Imajući na umu implikacije koje su te presude prouzrokovale te činjenicu da se međusobno uvelike razlikuju, navedene presude zahtijevaju podrobniju i na pravu utemeljenu analizu. Radi sistematičnosti i preglednosti, analizira se prvo ugovorna odredba o valutnoj klauzuli kroz sve tri presude, a potom ugovorna odredba o promjenjivoj kamatnoj stopi. Izučavanjem primjene odredaba hrvatskih zakona od strane sudova, a u kontekstu prava EU, uočavaju se mnoge nelogičnosti, mogući propusti i kontradiktornosti. Time mnoga pitanja ostaju neodgovorena, a pravilna primjena prava upitna.

Koje su najznačajnije novine koje donosi Prijedlog novoga Zakona o javnoj nabavi pogledajte u članku Ante Loboje.

Sadržaj rujanskog broja Hrvatske pravne revije možete pogledati ovdje.

razmak

Izbor iz knjižare

Knjižice urednički pročišćenih tekstova propisa:

– Zakon o komunalnom gospodarstvu i Zakon o financiranju vodnoga gospodarstva
– Opći porezni zakon
– Zakon o vodama
– Pomorski zakonik
– Zakon o zaštiti potrošača
– Prekršajni zakon

možete naručiti ovdje.

razmak

Najava savjetovanja

Inženjerski biro d.d. u suradnji s
PRAVNIM FAKULTETOM SVEUČILIŠTA U RIJECI I
VISOKIM UPRAVNIM SUDOM REPUBLIKE HRVATSKE
organizira savjetovanje

AKTUALNOSTI UPRAVNE PRAKSE I UPRAVNOGA SUDOVANJA

6. i 7. listopada 2016.
Grand Hotel Adriatic • Opatija

::: DODATNE INFORMACIJE :::

razmak

NOVINE U JAVNOJ NABAVI I PRIJEDLOG
NOVOG ZAKONA O JAVNOJ NABAVI

13. listopada (četvrtak) 2016.
Inženjerski biro d.d. • Heinzelova 4a • Zagreb

PROGRAM ::: PRIJAVA

razmak

Službeno otvorene rane prijave na 24. tradicionalno savjetovanje:

Ekonomska politika Hrvatske u 2017.

9. do 11. studenoga 2016.
Grand Hotelu Adriatic • Opatija

PROGRAM ::: PRIJAVA

razmak

brzi linkovi

   

Primili ste ovaj Newsletter jer ste naš suradnik.
Ako ne želite primati sličan sadržaj, odjavite se ovdje.

ING Registar propisa - pretraživač ING Pregled sudske prakse - pretraživač Hrvatska pravna revija - pretraživač Zbornik - pretraživač