|Newsletter / Godina III. / Srpanj - Kolovoz 2015. / Broj 7-8|
ib logo

Newsletter broj 7-8 za srpanj - kolovoz 2015. možete pogledati na sljedećem linku.

Izašao je novi broj mjesečnog elektroničkog izdanja newslettera
Pravnog portala ingbiro.com
u kojem objavljujemo pregled pravnih i ekonomskih novosti.

Ovo ljeto su, za sada, obilježile nesnosne vrućine, požari i suše, otkazivanje arbitraže sa Slovenijom i dvostruka (dvodnevna) proslava dvadesete godišnjice Oluje. Za one koji nemaju tu sreću da izmućeno tijelo namaču u Jadranu (temperatura kao u toplicama) evo malo novosti, a o svemu opširnije, svakodnevno ažurirano na www.ingbiro.com .

 

Novo u zakonodavstvu - ING Registar

 

Sabor je svoju 17. sjednicu završio 15. srpnja 2015., a izglasana je poprilična gomila zakona. Sabor se ponovno sastao i na izvanrednoj sjednici 29. srpnja 2015. na kojoj je donio "Zaključak o obvezi Vlade Republike Hrvatske na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisanog 4. studenoga 2009." (Nar. novine, br. 85/15).

Prema izvještajnoj agenciji "Hina" Hrvatski je parlament u srijedu (29. kolovoza 2015.) jednoglasno obvezao Vladu da pokrene postupak o izlasku iz Arbitražnoga sporazuma o rješenju graničnoga pitanja sa Slovenijom. Slovenija je "teško povrijedila" odredbe međunarodnoga ugovora i pravilo sudjelovanja u arbitraži u dobroj vjeri i zato Hrvatska drži da Arbitražni sud ne može ispuniti svoje zadaće, kaže se u obrazloženju koje je Vlada poslala Saboru uoči sjednice. "Hrvatska ocjenjuje da Arbitražni sud nije u mogućnosti na način koji se očekuje od neovisnog i stručnog međunarodnog suda ispuniti svoje zadaće", stoji u obrazloženju. "Javno objavljeni razgovori člana Arbitražnog suda kojeg je imenovala Slovenija i zastupnice Slovenije, za koje je potvrđeno da su vjerodostojni otkrivaju da su temeljna načela arbitražnog postupka, načela poštenja, zakonitosti, neovisnosti i vjerodostojnosti, sustavno i teško prekršena, i to na štetu Hrvatske", kaže se u obrazloženju. Prekršena su i pravila i povjerljivost postupka, drži Vlada i zato je predložila zaključak kojim bi je Sabor obvezao "na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisanog 4. studenoga 2009., koji je na snazi od 29. studenoga 2010.". Za donošenje bile su potrebne dvije trećine svih zastupnika u Hrvatskome saboru, a glasovao je 141 zastupnik.

Od zakona objavljenih u "Narodnim novinama" u srpnju i početkom kolovoza izdvajamo Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim odnosima (Nar. novine, br. 78/15) donesen po hitnom postupku. Osobito opravdan razlog za donošenje ovoga Zakona po hitnom postupku je, prema obrazloženju Vlade, rast prezaduženosti kojem je pridonijela i globalna ekonomska kriza zbog koje se povećala stopa nezaposlenosti usporedno sa smanjenjem životnog standarda i porastom cijena na tržištu. Stoga se predlaže sniženje stope zakonskih zateznih kamata kako bi se olakšao položaj dužnika i usporio rast prezaduženosti. Zakon je stupio na snagu 1. kolovoza 2015.

Dana 9. kolovoza 2015. stupit će na snagu novi Zakon ugostiteljskoj djelatnosti (Nar. novine, br. 85/15). Smatramo da je neobično vrijeme njegovog donošenja i stupanja na snagu - baš u srcu turističke (ugostiteljske) sezone. Za utjehu je da provedbeni propisi doneseni na temelju "starog" Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (Nar. novine, br. 138/06, 152/08, 43/09, 88/10, 50/12, 80/13, 30/14, 89/14 i 152/14) ostaju na snazi (naravno u dijelu u kojem nisu u suprotnosti s odredbama novoga Zakona).

razmak

 

Izbor iz ING Pregleda sudske prakse

 

Izmjene Zakona o obveznim odnosima odnose se prvenstveno na kamate pa donosimo odluku Sud pravde Europske unije u predmetima C-482/13, C-484/13, C-485/13 i C-487/13, Unicaja Banco SA i Caixabank SA, od 21. I. 2015., prema kojoj je dopuštena odredba nacionalnog prava prema kojoj nacionalni sud mora ponovno obračunati iznose koji se duguju na temelju uvjeta u ugovoru o hipotekarnom zajmu kako visina kamate ne bi prelazila zakonsku granicu, pod uvjetom da primjena te odredbe ne ugrožava ocjenu nepoštenosti takvog uvjeta.

Odluku pročitajte ovdje.

razmak

Novo u Hrvatskoj pravnoj reviji

U srpanjsko-kolovoškom broju Hrvatske pravne revije objavljen je vrlo zanimljiv intervju s mr. sc. Hrvojem Momčinovićem povodom nagrade dr. sc. Jadranko Crnić za iznimna postignuća u pravnoj struci i osobit doprinos vladavini prava koju mu je 2. lipnja 2015. dodijelila Zaklada dr. sc. Jadranko Crnić. U navedenom broju Hrvatske pravne revije možete naći i niz korisnih članaka iz oblasti obveznog prava, prava osiguranja, obiteljskog prava, radnog prava, financijskog prava, upravnog prava, ovršnog postupka, kaznenog postupka, prakse Suda europske unije te slučaj iz sudske prakse u kojem se analizira znanje za alkoholiziranost vozača motornog vozila i nevezivanje suputnika u motornom vozilu sigurnosnim pojasom kao doprinos nastanku vlastite štete.

 

razmak

Najava savjetovanja

9. 9. 2015.
REFORMA HRVATSKOG
INSOLVENCIJSKOG PRAVA –
NOVI STEČAJNI ZAKON
Sheraton Zagreb Hotel, Kneza Borne 2, Zagreb

razmak

15. 9. 2015.
ZAŠTITA PRAVA VLASNIŠTVA U
SUDSKOJ PRAKSI
Inženjerski biro d.d., Heinzelova 4a, Zagreb

razmak

24. 9. 2015.
ELEKTRONIČKA DOSTAVA PONUDA
- OSLANJANJE NA TUĐU SPOSOBNOST
- NAJNOVIJA PRAKSA DKOM-a
Inženjerski biro d.d., Heinzelova 4a, Zagreb

razmak

11., 12. i 13. 11. 2015.
EKONOMSKA POLITIKA HRVATSKE U 2016.
Grand Hotel Adriatic, Opatija

Primili ste ovaj Newsletter jer ste naš suradnik.
Ako ne želite primati sličan sadržaj, odjavite se ovdje.