|Newsletter / Godina III. / Travanj 2015. / Broj 4|
ib logo
 
 

Newsletter broj 4 za travanj 2015. možete pogledati na sljedećem linku.

Izašao je novi broj mjesečnog elektroničkog izdanja newslettera
Pravnog portala ingbiro.com
u kojem objavljujemo pregled pravnih i ekonomskih novosti.

 
   

Novo u zakonodavstvu - ING Registar

 

Budući da u ovom mjesecu nije bilo nekih značajnijih izmjena u zakonodavstvu, počinjemo u malo ležernijem tonu i vraćamo se u povijest i idemo "na more" - naš glavni urednik ING Registra propisa Krešimir Deban podsjeća nas na događaj iz prošlosti koji je prethodio jednoj nedavnoj Vladinoj odluci.

Most na Mljetu

Pedeset i sedam godina nakon što je JNA srušila Veliki most kojim su povezane dvije obale Velikog jezera u Nacionalnom parku Mljet na istoj će lokaciji biti sagrađen novi pješački most. Veliki most srušen je kako bi Josip Broz Tito jahtom doplovio do otočića Sveta Marija i posjetio tamošnji samostan. Od tada se komunikacija između dvije obale održava samo preko malog mostića između dva jezera, što je s obzirom na veličinu jezera, vrlo nepraktično. Zbog toga je Vlada Republike Hrvatske na temelju zahtjeva javne ustanove "Nacionalni park Mljet" donijela Odluku o koncesiji za posebnu upotrebu pomorskog dobra u svrhu izgradnje i korištenja pješačkog mosta na Velikom jezeru u Nacionalnom parku Mljet(Nar. novine, br. 40/15).

razmak

Ostale propise objavljene u travnju pogledajte ovdje!

razmak

Iz saborske procedure...

Da ne biste pomislili da će zatišje dugo trajati, iz saborske procedure nedavno započete 17. sjednice upućujemo na predložene značajne novine u kaznenom zakonodavstvu.

Iz Obrazloženja Konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona

Kazneni zakon (Nar. novine, br. 125/11 i 144/12) stupio je na snagu 1. siječnja 2013. Kaznenim zakonom sustavno je izmijenjeno kazneno materijalno zakonodavstvo te je Republika Hrvatska dobila novi, suvremeni i europski zakon koji je usklađen s brojnim međunarodnim dokumentima i dobrom praksom drugih država i koji pruža učinkovitu osnovu za borbu protiv suvremenih oblika kriminaliteta. Unatoč činjenici da se radi o zakonu koji je u materijalnom kaznenom zakonodavstvu učinio veliki korak naprijed, tijekom njegove primjene pojavile su se određene dvojbe i različita tumačenja. Ministarstvu pravosuđa je od stupanja na snagu Kaznenog zakona ukazano na probleme koji se javljaju u praksi, a o kojim problemima i inicijativama za izmjenu je raspravljano na redovitim sastancima Radne skupine osnovane pri Ministarstvu pravosuđa 2012. godine. Izmjene i dopune koje se predlažu imaju za cilj ukloniti dvojbe, popuniti uočene praznine, međusobno uskladiti pojedine norme, dodatno uskladiti Kazneni zakon s pravnom stečevinom Europske unije te nomotehnički i jezično poboljšati tekst Zakona.

razmak

Izabranu sudsku praksu objavljenu u ING Pregledu sudske prakse, povezanu uz Kazneni zakon, vidi ovdje!

razmak

     
 

Novo u Hrvatskoj pravnoj reviji

 

 

U novom broju Hrvatske pravne revije objavljen je članak Bojana Bugarina pod nazivom Ovrha na nekretninama i zemljišne knjige: neka posebna pitanja. Autor u članku upozorava na pojedina posebna pitanja vezana uz zemljišne knjige i ovrhu na nekretninama, osobito vezano za nekretnine neupisane u zemljišne knjige i izvanknjižno vlasništvo nekretnina. Razmatra i slučaj neusklađenosti zemljišnih knjiga, katastra i stvarnog stanja na terenu.

Sadržaj travanjskog broja Hrvatske pravne revije pogledajte ovdje.

Najava savjetovanja

NOVELA PREKRŠAJNOG ZAKONA IZ 2013. GODINE - BITNE NOVOSTI
MEĐUSOBNI ODNOS OPTUŽNOG AKTA I ODLUKE O PREKRŠAJU

28. travnja (utorak) 2015.
Inženjerski biro d.d. • Heinzelova 4a • Zagreb

PRIMJENA ZAKONA O RADU GODIŠNJI ODMOR
- RADNO VRIJEME

5. svibnja (utorak) 2015.
Inženjerski biro d.d. • Heinzelova 4a • Zagreb

     
 
 

Primili ste ovaj Newsletter jer ste naš suradnik.
Ako ne želite primati sličan sadržaj, odjavite se ovdje.